Bericht

Groene inspiratie vanuit de Groene Poort, Kamperpoort

Geplaatst op 3 april 2024, 21:06 uur
Illustration

Kon je op 28 maart niet bij het kenniscafé ‘Water en groen – de haarvaten van de wijk’ zijn? Of was je er bij en wil je het herbeleven? Hieronder volgt de samenvatting het verhaal van Adriënne over haar activiteiten vanuit de Groene Poort. 

 

Adrienne begint met haar verhaal met de disclaimer: “Ik kan niet het complete verhaal vertellen.” Ze nodigt dan ook uit om een bezoek te brengen aan Kamperpoort, bijvoorbeeld tijdens de ‘werkdag‘ die iedere 3e zaterdag van de maand tussen 10.00 en 12.00 uur gepland staat.

De Groene Poort is gestart als moestuinproject aan de Lijnbaan. Hier was een stuk gras en Adrienne trok de stoute schoenen aan en heeft gevraagd of ze hier tuintjes mocht maken samen met de kinderen van het Zone College. Iedere vrijdag gingen ze hier tuinieren en ieder had zijn eigen perkje. Wel was er een kans dat ze op den duur plaats moesten maken. Toen dit zo ver was werden ze uitgenodigd om in de binnentuin van het verzorgingstehuis De Nieuwe Haven aan de slag te gaan. Kinderen en ouderen zijn een goede mix!

Het groene initiatief in Kamperpoort groeide. Terwijl Adrienne bezig was deelde ze visitekaartjes uit aan geïnteresseerde buren. Door daarnaast een vast moment in de maand te prikken als ‘werkdag’, kwam er herkenbaarheid in de wijk. Er werd een vrijblijvende groepsapp in het leven geroepen met ondertussen zo’n 30 mensen en de Groene Poort sloot zich aan bij de sociale structuren in de wijk (Kamperpoorterij).

Ondertussen zijn ze heel wat vergroende locaties in Kamperpoort verder. Tegels maakten plaats voor groen, boomspiegels zijn beplant (tip: plant struiken, want deze worden minder snel overreden!) en verplaatsbare bloembakken fleuren de straten op. De planten zijn gratis verzameld via de weggeefhoek en financiering voor grotere klussen kwam via de Groene Loper. Tip: schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Groene Loper.

Een volgend project is in de Oude Vogeltjesbuurt. Deze is momenteel nog dicht bestraat, terwijl auto’s er niet mogen komen. Adrienne is duidelijk: “de hele straat eruit!” De gemeente ziet nog wel allemaal beren op de weg. Maar dat weerhoudt Adrienne niet: “We hebben geduld en elke keer gaan we een klein stapje verder.”

Deel dit: