Vragen en antwoorden over Platform Duurzaam Zwolle

Het Platform Duurzaam Zwolle is een vereniging van bewonersinitiatieven uit Zwolle. De vereniging ondersteunt Zwolse bewonersinitiatieven, in hun taak om door, voor en met bewoners te werken aan verduurzaming van huizen, straten en wijken. De bewonersinitiatieven zijn als leden vertegenwoordigd en hebben democratisch zeggenschap in de vereniging, vanuit het motto: “Samen sterk voor duurzame buurten en wijken: jouw idee, onze steun!”

Onze leden zijn:

  1. 50 Tinten Groen Assendorp
  2. Blauwvinger Energie
  3. De Groene Poort
  4. Duurzaam Holtenbroek
  5. Duurzaam Veerallee
  6. Energiek Wipstrik
  7. Groene Aa
  8. Het Groene Zuiden
  9. Stadshagen Doet Groen
  10. Wijbedrijf Dieze

Bewonersinitiatieven die (nog) geen lid zijn:

  • Buurzaam Westenholte
  • Duurzaam Wijthmen
  • Berkum Energie Neutraal
  • Binnenstad Duurzaam
  • Plaatselijk Belang Windesheim

Nee, het platform is een ‘onderkoepel’. Het ondersteunt haar leden. De leden hebben zeggenschap over wat het platform wel en niet doet.

Het platform ondersteunt haar leden bij taken en activiteiten als die daar actief om vragen. Binnen onze ondersteunende rol, zien wij kans om onze leden uit te dagen ook nieuwe taken en activiteiten op zich te nemen en door te groeien.

Voorbeelden van ondersteuning zijn:

  • hulp met organisatie, communicatie en financiën van het bewonersinitiatief
  • het aanvragen, organiseren en verdelen van ontvangen subsidies
  • het delen van kennis, inspiratie praktijkvoorbeelden
  • het versterken van het netwerk door ontmoeting

het Platform functioneert als een zwerm: we zijn organisch, dynamisch en open: er komen mensen bij, er vallen soms ook mensen af. Als groep zijn we constant in beweging. We bepalen samen de koers en stellen deze gaandeweg bij. Dat betekent dat we ook initiatieven aanjagen, bij buurten of wijken waar nog geen bewonersinitiatief actief is. We dragen zorg voor het versterken en uitbreiden van onze zwerm.

Het platform heeft één contactpersoon dat beschikbaar is voor vragen van leden aan de gemeente  Zo zorgen we ervoor dat vragen aan de gemeente gecoördineerd worden gesteld, en binnen de gemeente op de juiste plek terecht komen.

Via dit contactpersoon kan de gemeente ook vragen stellen die voor meerere leden van het platform van belang zijn. Dit vervangt niet het rechtstreekse contact dat leden met de gemeente hebben. Samen met de gemeente zorgt de contactpersoon ervoor dat vragen en (beleids)ontwikkelingen op de goede plek terecht komen. 

Het platform is geen overkoepelende organisatie of uitvoeringsorganisatie.

Het Platform behartigt de algemene belangen van de leden, wanneer er een duidelijke lijn is vanuit de leden, vanuit de statuten, het huishoudelijk reglement of jaarplan.

Het platform is géén spreekbuis namens alle leden. De bewonersinitiatieven in Zwolle zijn divers en hebben in veel gevallen eigen leden wiens belangen zij zelf vertegenwoordigen. Het Platform is niet representatief voor alle bewonersinitiatieven of alle bewoners in Zwolle. Wel kunnen we organiseren dat onze leden en hun achterban geïnformeerd en geraadpleegd wordt.

Het platform heeft zelf geen rol bij totstandkoming van beleid. Wel kan het platform organiseren dat haar leden worden betrokken bij de ontwikkeling van gemeentelijk beleid. Het platform kan en wil niet namens haar leden beleidsontwikkelingen ‘fiatteren’ door beleidsinspraak achteraf bij reeds ontwikkeld beleid.

Het Platform ondersteunt haar leden bij communicatie naar bewoners, van elkaar leren over participatie en het stadsbreed verspreiden van berichten.

Het platform treedt zelf niet naar buiten naar bewoners toe. De bewonersinitiatieven, met eigen website en eigen kanalen, zijn het gezicht naar de bewoners van de wijken en buurten. Het platform kan en wil deze rol nooit overnemen.

Het Platform bundelt de kennis van haar leden en maakt deze toegankelijk.

Het Platform is niet dé kennishouder, ontwikkelaar van nieuwe kennis en uitvoerder van pilots en experimenten. De kennis en ervaring wordt opgedaan door onze leden in de praktijk. Bij ontbrekende kennis of ervaring van leden, kunnen we wel organiseren dat een pilot wordt opgestart of een kennishiaat wordt onderzocht.

Het Platform is een matchmaker tussen vraag en aanbod van diensten. Als leden een vraag of behoefte hebben, ondersteunen wij met ons netwerk en inzicht in:

  • Opgedane projecten, activiteiten en ervaringen bij andere leden;
  • Kwaliteiten en talenten bij deskundigen die actief zijn bij andere leden.

We zorgen ervoor dat de match transparant is (waarom raden we bepaalde mensen/projecten aan) en dat de kwaliteit van onze match naderhand wordt getoetst.

Het Platform is geen project- detacherings- of dienstenbureau. Als matchmaker heeft het Platform geen financieel belang. Het platform is niet verantwoordelijk voor betaling van diensten die leden afnemen.

We hebben nog veel te leren en te ontdekken in hoe we ons organiseren als vereniging met leden en hoe we samenwerken met de gemeente. We willen elkaar scherp houden in de samenwerking. Dat doen wij als vereniging, door transparant te delen wat je van ons mag verwachten. Zo zijn we aan te spreken op wat we doen, kunnen we van elkaar leren en kunnen we ons verantwoorden naar onze leden.