Update

Update bij Zwolse collectieve inkoop acties 2024

Geplaatst op 5 mei 2024, 20:54 uur
Illustration
Project volgens planning

In 2024 worden er vanuit de Participatiecoalitie maar liefst 16 collectieve inkoopacties organiseren in Zwolle! Maar wat houdt dit in? En wie zijn er betrokken? Daarom een FAQ + bijbehorende antwoorden. 


Wat is de Participatiecoalitie?

Dit is een ondersteuningsprogramma voor bewonersparticipatie. De coalitie bestaat uit vijf maatschappelijke organisaties van, voor en door bewoners: klimaatstichting HIER, de Natuur en Milieufederaties, Energie Samen, LSA bewoners en Stichting Buurkracht. Om de afspraken uit het klimaatakkoord te kunnen realiseren hebben de vijf organisaties een samenwerkingsovereenkomst getekend met BZK en EZK en is er o.a. geld beschikbaar gemaakt om in heel het land collectieve inkoopacties te organiseren. 

 

Wie zijn er betrokken in Zwolle?

Dit is Rutger ter Horst (vanuit Stichting Buurkracht) en Olaf Heijnen, Irene Eisink en Danielle Mol (vanuit Energie Samen). Wij hebben allen de rol van buurtbegeleider. Qua communicatie worden we bijgestaan door Anke Jansen.

 

Hoe start je een collectieve inkoopactie?

Dit kan op meerdere manieren. Je kan als wijkinitiatief een collectieve inkoopactie initiëren, maar dit kan ook door een bewonersgroep die hun eigen woningen willen verduurzamen en graag samen op onderzoek uitgaan. Soms is het nog slechts een idee bij één bewoner. In alle gevallen kunnen de buurtbegeleiders het proces verder ondersteunen en het idee laten groeien. 

 

Hoe komt je tot een collectieve inkoopactie?

Als bewoners ga je samen op onderzoek uit, welke maatregel het meest geschikt is voor de woningen. Dit kan door het inschakelen van bijvoorbeeld energiecoaches, warmtebeeldcamera en/of blowerdoortest. Ook kunnen de bewoners bij elkaar op bezoek gaan om te kijken en ervaren welke maatregelen de buurman al heeft toegepast. Laaghangend fruit, zoals kierendichten en slim instellen van thermostaat kunnen gelijk toegepast worden.
Na het kiezen van een of meerdere maatregelen, worden ook de inkoopcriteria gezamenlijk vastgesteld; is het bijvoorbeeld belangrijk dat de installateur uit de regio komt en/of deze maatwerk biedt? Meerdere installateurs worden aangeschreven en offertes worden vergeleken. Dan is het tijd om te kiezen. De buurtbegeleider gaat daarna het aanbod breder uitzetten in de wijk, zodat ook andere bewoners kunnen meeprofiteren. Dit gebeurt vaak via een bewonersbijeenkomst.

Let op: Er is niet één vast proces, want elke praktijk is anders.  

 

Wat is de status tot nu toe?

Voor het overgrote deel zijn de deelnemende wijken al bekend. Dit zijn:

- Wipstrik-zuid (samen met Energiek Wipstrik)
- Kamperpoort (samen met de Groene Poort)
- Stadshagen (samen het Stadshagen Doet Groen)
- Binnenstad-zuid (samen met Binnenstad Duurzaam)
- Westenholte (samen met Buurzaam Westenholte)
- Aa-landen (samen met de Groene Aa)
- Oud-Assendorp (samen met 50 Tinten Groen Assendorp)
- Ittersum (samen met het Groene Zuiden)
- Holtenbroek II (samen met Duurzaam Holtenbroek)
- Holtenbroek IV (samen met Duurzaam Holtenbroek)

Er zijn nog wat plekjes over. Lijkt het je wat om dit samen vanuit jouw wijkinitiatief samen op te pakken? Stuur ons dan een berichtje!

Ter inspiratie: op de website van de Groene Aa, vind je zowel de inkoopactie uit 2023 terug, als een oproep voor een nieuw clubje bewoners om dit op te pakken. 

Documenten