Bericht

Hogenkamp Kiest! Coöperatief WIJbedrijf Dieze

Geplaatst op 13 juni 2024, 15:15 uur
Illustration

Kon je op 10 juni niet bij het kenniscafé ‘Inspirerende wijkaanpak in eigen stad’ zijn? Of was je er bij en wil je het herbeleven? Hieronder volgt de samenvatting van het verhaal van  Alex, Aniek en Wijbrand over Hogenkamp Kiest in Dieze.

 

De buurt Hogenkamp in Dieze kenmerkt zich door appartementengebouwen gebouwd in de jaren ‘60. Alle 21 flats hebben dezelfde uitdaging: de panden vraag steeds meer onderhoud. In plaats van dat elke VvE dit zelf uitzoekt, is hier een netwerk opgezet tussen de VvE’s en worden drie scenario’s onderzocht:

  • Variant A: Isolatie en verduurzaming
  • Variant B: Verduurzamen, verbeteren en verdichten (toevoegen meer wooneenheden om daarmee de verduurzaming te betalen.)
  • Variant C: Sloop / nieuwbouw

De bewoners van Hogekamp kiezen zelf met welk scenario ze verder gaan


Positionering van het WIJbedrijf

Aniek Wierstra is het gezicht naar de wijk en de bewoners toe. Ze woont zelf in de binnenstad, maar heeft toch het vertrouwen weten te winnen van de bewoners. Dit doet ze door het WIJbedrijf en zichzelf voor te stellen als initiator en facilitator van het project; zij hebben de handschoen opgepakt en een netwerk van VvE’s bij elkaar gebracht. Ook zijn ze de verbinder naar bijvoorbeeld de gemeente. Het eigenaarschap ligt bij de bewoners.

 

Het project kenmerkt zich als ‘actiegericht onderzoek’.

Dit is een onderzoek vorm waarbij het gaat om participatieve creatie van kennis en actie; samen leren de bewoners welke mogelijkheden er zijn en samen voeren ze activiteiten uit.

 

Binnenkort worden de inzichten over VvE’s in heel Zwolle gedeeld.

Onderdeel van het project is het verzamelen van informatie over VvE’s over heel Zwolle en tot adviezen te komen hoe deze groep ook mee kan doen bij het verduurzamen van het gebouw. Een deel van de informatie is deze avond gepresenteerd en mag over enkele weken breder gedeeld worden. Nog even wachten dus.

 

Meer informatie over Hogenkamp Kiest?

Neem eens een kijkje op de website. Ook mag je altijd contact opnemen met Alex, Aniek of Wijbrand. 

Deel dit: