Bericht

Meedenken met het Zwolse warmteprogramma

Geplaatst op 22 juli 2024, 13:56 uur
Illustration

Op 29 mei organiseerde het platform een kenniscafé over duurzame warmte in de wijk. De gemeente was hier te gast en vertelde over het warmteprogramma, de opvolger van de Zwolse Transitievisie Warmte. De gemeente bereidt dit programma nu voor. Bewonersinitiatieven zijn uitgenodigd om mee te denken over onderdelen van het warmteprogramma. Volgens de wet moet het programma uiterlijk 31 december 2026 klaar zijn.

Wat is het Zwolse Warmteprogramma?

Op 16 juli is de gemeenteraad geïnformeerd over het Zwolse Warmteprogramma. Voor de onderdelen uit dit programma gaat de gemeente omgevingseffecten in beeld brengen via een Milieueffectrapport Nationale Omgevingsvisie (PlanMER). In de raadsstukken kun je lezen hoe dit in zijn werk gaat.

De afbeelding hieronder laat zien dat het warmteprogramma is opgebouwd uit drie lagen: in rozerood de strategische uitgangspunten. Vervolgens zijn er (in geel) zes bouwstenen. Tot slot is er een praktisch uitvoeringsprogramma waarin de projecten staan, met hun planning, en budgetten. Komend najaar en volgend voorjaar worden deze 3 onderdelen en bouwstenen gedeeld met de gemeenteraad. Bewonersinitiatieven kunnen over de verschillende onderdelen meedenken.

Hoe kan ik meedenken en op de hoogte blijven?

De gemeente Zwolle nodigt vertegenwoordigers van de Zwolse wijk- en buurtinitiatieven uit om mee te denken over het Zwolse warmteprogramma. Dit is geen gemakkelijke vraag, en wel om de volgende redenen:

  • Het speelt op korte termijn. We peilen nu jullie interesse om mee te denken. Eind augustus, begin september kunnen geïnteresseerde bewonersinitiatieven met de gemeente om tafel. Dan presenteert de gemeente de hoofdlijnen van het warmteprogramma en bepalen we samen wie waarover meepraat.
  • Het beleid is van strategische en tactische aard. Het gaat dus niet altijd over concrete ingrepen en projecten. Om mee te praten moet je willen en kunnen uitzoomen en durven kijken naar de langetermijneffecten van het warmteprogramma.
  • Het heeft meerdere onderdelen, dus we hebben inbreng op verschillende invalshoeken nodig. De een zal beter kunnen meedenken over isolatie, terwijl de ander meer gevoel heeft bij hoe we met elkaar moeten samenwerken.

Meedenken met beleid vraagt tijd en aandacht. Gelijktijdig ben je bezig met het organiseren van activiteiten in wijken en buurten, dat kan best veel zijn. Voel je niet verplicht om mee te denken. Daarvoor hebben we ons juist verenigd als bewonersinitiatieven! We houden je op de hoogte via de Postduif.

Praktische informatie

Wil je meedenken over het warmteprogramma? Stuur dan een mail naar info@platformduurzaamzwolle.nl, met als onderwerp ‘Meedenken Warmteprogramma’. Vermeld daarin de onderwerpen waarover je wilt meedenken. Stuur je contactgegevens mee als je denkt dat we die nog niet hebben (naam, bewonersinitiatief, tel, mail). Zodra de afspraak met de gemeente is gepland, dan informeren we je.

Deel dit: