Bewonersinitiatieven en gemeente Zwolle leren van en met elkaar
Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. Als dat érgens op van toepassing is, dan is dat wel de energietransitie. Als je samenwerkt loop je soms (positief of negatief) tegen elkaar aan. Het is de kunst om dat soort momenten als leerervaringen te zien en die leermomenten ook te oogsten. De Zwolse bewonersorganisaties en de gemeente starten daarom weer een gezamenlijk leertraject: een Community of Practice (CoP).
Een CoP is een leeromgeving waarin mensen die regelmatig met elkaar in de praktijk samenwerken, bewust afstand nemen en reflecteren op onderlinge samenwerking. Op 7 november 2024 kwam de nieuwste editie van de CoP (in 2020 was de Zwolse CoP voor het eerst) bij elkaar: een groep van 7 leden vanuit het gemeentelijk energieteam en 7 leden vanuit de duurzame bewonersinitiatieven. Wat willen we leren van elkaar en hoe vinden we antwoorden op gezamenlijke vragen? Die vragen staan centraal. Begeleider Ruth Mourik (DuneWorks) zette de groep in duo’s aan het werk in stilte- en luistersessies. Zo werd geoefend in oprecht en aandachtig luisteren naar elkaars dilemma’s, leerbehoeften en verwachtingen van de CoP. Aan de hand van de vraag: Wat wil jij uit dit leertraject halen?
Eerste oogst: leerdoelen
De duosessies en de plenaire gesprekken die hierop volgden levert het volgende rijtje aan vragen op waar de groep komende tijd aan gaat werken:
1. Welke doelen streven we gezamenlijk na? Waar staan we over 5 jaar in onze samenwerking?
2. Hoe gaan we werken aan volledige openheid, begrip en waardering voor elkaar (en elkaars positie, drijfveer, ritme en tempo)?
3. Hoe verhoudt het project/lokaal belang zich tot het stadsbelang? Hoe komen lessen uit projecten ten goede aan de hele stad?
4. Hoe zorgen we voor continuïteit en langjarig commitment (ook in relatie tot het jaren met beperktere middelen)?
5. Hoe bereiken we dat we samen blijven leren (ook beleidsleren) en ontwikkelen, daarbij flexibiliteit en creativiteit vasthouden, fouten mogen maken, maar niet vervallen in eindeloos experiment?
6. Hoe blijven we op koers (monitoren van doelen) en hoe behouden we goed partnerschap?
De groep sprak de intentie uit om komende tijd met deze vragen aan de slag te gaan. Daarbij wordt altijd gewerkt aan de vragen, op basis van bestaande praktijkvoorbeelden. Denk aan hoe het proces loopt rondom het publieke warmtebedrijf Zwolle-Noord, de VvE-aanpak, de ondersteuning van bewonersinitiatieven in Zwolle of de subsidieverlening. Aan de hand van praktijkvoorbeelden leren we, en kunnen bewonersgroepen en gemeente elkaar steeds beter aanvullen. En dat komt de energietransitie van de stad natuurlijk alleen maar ten goede. Eerste les: Samenwerken mag ook leuk zijn. En met witte chocoladebrownies en spekkoek lukt dat wel!
Deelnemers vanuit gemeente: Alette Beerling, Nienke van Keimpema, Lisette van Beusekom, Hylke Hekkenberg, Christian Voortman en Lisa de Groot
Deelnemers bewonersinitiatieven: Bart Kragt, Irene Eisink, Olaf Heinen, Aly van de Vegte, Milou van Rijn en Koen Weytingh