Project

Collectieve inkoopacties 2024

Geplaatst op 19 december 2023, 10:17 uur
Illustration

Een collectieve inkoopactie met jouw buurt
Bewoners vinden het verduurzamen van hun woning ingewikkeld, tijdrovend en duur. Welke energiebesparende maatregel is het beste? En Welke leverancier is betrouwbaar? Door als bewoners samen krachten te bundelen kom je verder. Bewoners zoeken samen uit wat past bij hun type woning. Op basis van selectiecriteria die ze zelf samenstellen, vragen ze meerdere offertes op bij verschillende leveranciers. Na een vergelijking worden afspraken over prijs en voorwaarden gemaakt en kan het aanbod gedeeld worden in de buurt.

Extra NIP subsidie voor collectief inkopen
Gemeente Zwolle stelt een subsidieregeling beschikbaar waarmee inwoners €1.000,- subsidie kunt ontvangen voor het isoleren van een woning met een slecht label een lage WOZ. Doen ze dit met andere inwoners, dan is de subsidie €1.300,- per woning.

Collectief inkopen met professionele ondersteuning vanuit de Participatiecoalitie
De Participatiecoalitie is een nationaal samenwerkingsverband tussen maatschappelijke organisaties van, voor en door bewoners, waaronder Buurkracht en Energie Samen. Vanuit de Rijksoverheid heeft de Participatiecoalitie subsidie ontvangen voor het organiseren van collectieve inkoopacties. In Zwolle hebben we een deel van deze subsidie ontvangen en kunnen professionele buurtbegeleiders (allemaal Zwollenaren) ingezet worden om buurten te ondersteunen die samen collectief willen inkopen.

De buurtbegeleiders zijn:

  • Rutger Ter Horst (Buurkracht)
  • Olaf Heinen (Energie Samen)
  • Alex Dol (Energie Samen)
  • Danielle Mol (Energie Samen)

Benieuwd hoe de buurtbegeleiders kunnen helpen bij een collectieve inkoopactie in jouw buurt? Neem dan contact op met Danielle of Rutger. 

Actueel aanbod
Op dit moment staan er verschillende inkoopacties live, die tot stand zijn gekomen van, voor en dóór bewoners. Hier mogen bewoners uit heel Zwolle aan meedoen. Verwijs bewoners uit jouw wijk dan ook gerust door.

Daarnaast worden er met verschillende groepen bewoners hard gewerkt aan collectieve inkoopacties voor: dak- en spouwmuurisolatie, ventilatiesystemen en (hybride) warmtepompen. De verwachting is dat deze in het najaar gereed zijn voor inschrijvingen.  

Collectief inkopen zonder professionele ondersteuning
In principe kunnen buurten zelf ook aan de slag met collectief inkopen. Hiervoor zijn verschillende tools beschikbaar:

  • Een kenniscollectie op de Energie Samen Academie over collectief inkopen inclusief voorbeelden. 
  • Een drie-delige serie 'Samen verduurzamen' van de Participatiecoalitie (zie hieronder)
  • Een stappenplan in PDF formaat voor het organiseren van een inkoopactie. (zie hieronder)

Gewenst resultaat 
16 collectieve inkoopacties voor energiebesparende voorzieningen georganiseerd door de Zwolse burgers via een buurtinitiatief. Energiebesparende voorzieningen kunnen zijn: Vloerisolatie, dakisolatie, glas, WTW ventilatie, lage temperatuur afgifte systemen, warmtepompen. Voor spouwmuur isolatie wachten we nog even op de regelgeven rond natuurvriendelijk isoleren.
Lopend



1 projectupdate

Danielle Mol

Project volgens planning

In 2024 worden er vanuit de Participatiecoalitie maar liefst 16 collectieve inkoopacties organiseren in Zwolle! Maar wat houdt dit in? En wie zijn er betrokken? Daarom een FAQ + bijbehorende antwoorden. 


Wat is de Participatiecoalitie?

Dit is een ondersteuningsprogramma voor bewonersparticipatie. De...

lees meer
Documenten
0
Open de update in eigen pagina