Bericht

Terugblik: Kenniscafé 'Eigen route duurzame warmte'

Geplaatst op 25 september 2024, 16:05 uur
Illustration

Kon je op 24 september niet bij het kenniscafé ‘Eigen route naar duurzame warmte’ zijn? Of was je er bij en wil je het herbeleven? Hieronder volgt de samenvatting van het verhaal inclusief naslagwerk.

"Het was een geslaagd kenniscafé en een avond om trots op te zijn. Klein beetje formeel en vervolgens samen de avond actief invullen. Geanimeerde gesprekken rondom techniek, organisatie, betrokken bewoners en omgang met partners. Met voldoende ruimte om te netwerken en een mooie toevoeging van Kirty Mahabiersing. Hoe organiseer je een sterk netwerk: Aanbellen, verdiepen in de ander en actief het netwerk blijven onderhouden. Met hulp van anderen want dat gebeurt als je het goed doen."
~ Milou van Rijn, voorzitter Platform Duurzaam Zwolle

Hoe ga je in eigen wijk aan de slag met duurzame warmte?

Op basis van ervaringen uit heel het land heeft Energie Samen hier een kenniscollectie voor opgesteld. Daarin het buurtproces in vier fasen gedeeld: initiatie, ontwikkeling, realisatie en exploitatie. De initiatiefase is relevant voor bewonersinitiatieven met grote en minder grote ambities en is uitgewerkt in kleinere activiteiten met bijbehorende tools en praktijkvoorbeelden. Aan het einde van de initiatiefase staat er een startdocument voor een buurtorganisatie. Hier is ook template van beschikbaar (zie bijlage hieronder) en zo krijg je een indruk wat zo'n startdocument bevat en waar je als bewonersinitiatief naartoe kunt werken. 

Met welke aspecten moet je rekening houden?
In het buurtproces en de initiatiefase wordt telkens gesproken over vier werkstromen. Dit zijn aspecten die allemaal thuishoren bij het aan de slag gaan met warmte in eigen wijk. In de praktijk kan het zijn dat er kansen liggen om op één werkstroom een sprint te trekken, waarna andere sporen later bijgewerkt worden. 50 Tinten Groen Assendorp is zelfs ingericht o.b.v. deze werkstromen. De stromen zijn:

  • Bewonersparticipatie en Communicatie (B&C)
  • Techniek en Businesscase (T&B)
  • Partners en Overheden (P&O)
  • Organisatie en Financiering (O&F)

Tijdens het kenniscafé werd er per werkstroom een deelsessie georganiseerd. Daarbij kon je met andere bewonersinitiatieven en een expert verder in gesprek.

Vooruitblik
Alle deelnemers hebben inspiratie en concrete handvatten ontvangen om een eerste of volgende stap te zetten m.b.t. duurzame warmte in eigen wijk. Dit biedt gelijk een sterke basis voor een jaarplan 2025 en de aanvraag basissubsidie 2025. (De basissubsidie is in voorbereiding en hier volgt tijdens de bijeenkomst op 6 november meer informatie over.)

Alex Dol en Danielle Mol zullen tijdens hun volgende bezoeken aan de bewonersinitiatieven dan ook de vraag stellen welke ondersteuning er vanuit het Platform nodig is om de plannen tot realisatie te brengen. 

Terugblik
Het kenniscafé was een derde en laatste onderdeel van een drieluik bijeenkomsten. Hoe zat het ook alweer met de eerste twee bijeenkomsten?:

  • Op 29 mei spraken we met de gemeente Zwolle over het Warmteprogramma en hebben we het met elkaar gehad over de rol die we willen spelen in de overstap naar duurzame warmte in de wijk. Zie hier de terugblik
  • Op 10 juni lieten we ons inspireren door de projecten Hogenkamp Kiest en Sallandsweide Assendorp met mooie vergezichten: Hoe kan de overstap naar duurzame warmte in de wijk eruit zien? Hoe maak je een goede start in je eigen wijk? We leren meer over inspirerende projecten in eigen stad, en de stappen die zij hebben gezet.